POZOR! Již druhým týdnem se setkáváme s cílenými útoky pomocí SMS a jiných textových messengerů,
kdy se podvodníci vydávají za zaměstnance naší firmy s cílem nás poškodit.

  • en

Jak poznat, že se náborářům líbíte?

Pohovory s náboráři se podstatně liší od běžných konverzací. Zatímco v běžném životě dokážete situaci snadno posoudit, při pohovoru mohou vaše úsudky zkreslit nervozita, nadšení nebo příval myšlenek a informací, které se vám honí hlavou. Jak tedy poznat, zda pohovor dopadl úspěšně? Někdy se vám může zdát, že jste byli na stejné vlně s náborářem, ale pokud se příliš nezajímali o vaše kvalifikace, může to vyvolat obavy. Znamená to, že nemají zájem? Například otázky ohledně platu mohou působit pozitivně, ale zároveň mohou sloužit jen k ověření, zda spadáte do jejich finančního rámce.



Při pohovoru je důležité všímat si nejen toho, co náboráři říkají, ale také jaké fráze používají. Například otázky na detailní popis vaší současné práce nebo zvyklosti ve firmě nemusí nutně znamenat kritiku, ale spíše snahu zjistit, zda máte zkušenosti potřebné pro danou pozici. Dále, pokud vás náborář požádá o upřesnění některé vaší odpovědi, nemusíte to brát jako znamení, že jste něco řekli špatně – může to být spíše projev jejich zájmu a snaha lépe pochopit váš pohled. Když pohovor probíhá rychle, nemusí to znamenat nezájem. Může to být důsledek jiných okolností, například nečekané situace, kterou musí náborář řešit.

Na druhou stranu, existují fráze, které jsou velmi pozitivní. Pokud náborář naznačí, že se jejich požadavky a vaše schopnosti dobře shodují, nebo vás informuje o dalším postupu pohovoru, máte důvod k optimismu. Stejně tak, pokud vám navrhne rozhovor s potenciálním nadřízeným, znamená to, že o vás mají vážný zájem. Celkově platí, že náboráři nejsou vašimi protivníky, ale partnery, kteří se snaží zjistit, zda jste pro pozici vhodný kandidát. Jejich cílem je najít ideálního zaměstnance, který bude pro firmu přínosem.